Przepyszna i sycąca zupa marokańska to moje najnowsze odkrycie smakowe. Swój niepowtarzalny smak i aromat zupa zawdzięcza sporej ilości orientalnych przypraw. Jest tak smaczna, że zostanie w moim menu na dłużej, Wam też polecam :)
Składniki dla 4 osób:
- podwójny filet z kurczaka
- puszka ciecierzycy
- przecier pomidorowy w kartonie
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki startego imbiru
- litr bulionu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżka kolendry
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Filety z kurczaka dzielimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem i smażymy na patelni z obu stron, po ostudzeniu kroimy w paski. Cebulę drobno kroimy, imbir ścieramy na tarce, czosnek wyciskamy przez praskę, następnie szklimy wszystko na patelni. W kolejnym kroku dodajemy przyprawy - paprykę czerwoną, kurkumę, cynamon oraz kolendrę i podsmażamy aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy i ciecierzycę, gotujemy wszystko około 30 minut aż zupa nam zgęstnieje. Na koniec dodajemy podsmażonego kurczaka pokrojonego w paski, 2 łyżki soku z cytryny, gotujemy chwilę i gotowe :) Zupę przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą, polecam :)
Smacznego :D
Komentarze
Prześlij komentarz