Zupa marokańska z ciecierzycą i kurczakiem :)

      Przepyszna i sycąca zupa marokańska to moje najnowsze odkrycie smakowe. Swój niepowtarzalny smak i aromat zupa zawdzięcza sporej ilości orientalnych przypraw. Jest tak smaczna, że zostanie w moim menu na dłużej, Wam też polecam :)

Składniki dla 4 osób:
  • podwójny filet z kurczaka
  • puszka ciecierzycy
  • przecier pomidorowy w kartonie
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • litr bulionu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżka kolendry
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

         Filety z kurczaka dzielimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem i smażymy na patelni z obu stron, po ostudzeniu kroimy w paski. Cebulę drobno kroimy, imbir ścieramy na tarce, czosnek wyciskamy przez praskę, następnie szklimy wszystko na patelni. W kolejnym kroku dodajemy przyprawy - paprykę czerwoną, kurkumę, cynamon oraz kolendrę i podsmażamy aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy i ciecierzycę, gotujemy wszystko około 30 minut aż zupa nam zgęstnieje. Na koniec dodajemy podsmażonego kurczaka pokrojonego w paski, 2 łyżki soku z cytryny, gotujemy chwilę i gotowe :) Zupę przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą, polecam :)













Smacznego :D

Komentarze