Soczyste kotlety devolay z brokułami i topionym serkiem śmietankowym :)


               Dzisiaj polecam Wam szybkie w przygotowaniu i przepyszne kotlety devolay z brokułami i śmietankowym serkiem topionym. Przygotowane według tego przepisu kotlety są kruche i soczyste w środku, mają chrupiącą skórkę. Połączenie serka i brokułów daje im niesamowity smak, do którego chce się wracać, polecam :)

Lista składników na 4 porcje:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • kilka brokułów ugotowanych al dente
  • śmietankowy serek topiony
  • 1 lub 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

           Filety z kurczaka myjemy i kroimy na 4 plastry, rozbijamy tłuczkiem (najlepiej rozbijać mięso przez folię), posypujemy solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nakładamy trochę serka topionego i rozdrobnione brokuły. Całość dokładnie zawijamy a następnie mocno owijamy folią kuchenną, zawijając mocno boki. Dzięki temu kotlety będą zwarte i nie rozpadną nam się podczas dalszego przygotowywania. Kolejnym krokiem jest panierowanie naszych kotletów. Przygotowujemy trzy talerze i wsypujemy do jednego mąkę, w drugim roztrzepujemy jajka a do trzeciego wsypujemy bułkę tartą. Przygotowane devolaye obtaczamy kolejno w mące, jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce po to aby skórka była grubsza i bardziej chrupiąca. Panierkę już mamy więc można rozpocząć smażenie. Kotlety smażymy na rozgrzanej oliwie na małym ogniu, obracając je aby były podpieczone z każdej strony. Kiedy skórka będzie mocno zarumieniona kotlety możemy przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Dzięki temu zabiegowi mięso będzie soczyste i kruche zarazem. Gotowe devolaye podajemy z ulubionymi dodatkami, polecam :)













Smacznego :D

Komentarze