Dzisiaj mam dla was coś wyjątkowego, roladki drobiowe z fasolką szparagową i szynką serrano zapiekane w sosie musztardowo - miodowym. Uwielbiam połączenie smaku ostrego ze słodkim i wam również polecam :) Roladki podałam z ziemniakami i sałatką z rucoli, roszponki i pomidorków koktajlowych z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- fasolka szparagowa
- szynka serrano
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- czosnek
- rucola
- roszponka
- pomidorki koktajlowe
- miód
- musztarda
- parmezan
Przygotowanie:
Sos musztardowo-miodowy:
- 4 łyżki musztardy
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki miodu
- sól
- pieprz
Mleko, musztardę i miód mieszamy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Roladki:
Piersi kurczaka dzielimy na 4, 5 płatów, delikatnie rozbijamy i nacieramy czosnkiem, solą i pieprzem. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut i studzimy. Na każdy plaster piersi kładziemy po 4 szt. fasolki, zawijamy w roladkę a następnie wszystko zawijamy w plaster szynki serrano i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowane roladki polewamy sosem musztardowo-miodowym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladki, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy kolejne 10 minut. Roladki można podać z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw, polecam :)
Smacznego !!!
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- fasolka szparagowa
- szynka serrano
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- czosnek
- rucola
- roszponka
- pomidorki koktajlowe
- miód
- musztarda
- parmezan
Przygotowanie:
Sos musztardowo-miodowy:
- 4 łyżki musztardy
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki miodu
- sól
- pieprz
Mleko, musztardę i miód mieszamy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Roladki:
Piersi kurczaka dzielimy na 4, 5 płatów, delikatnie rozbijamy i nacieramy czosnkiem, solą i pieprzem. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut i studzimy. Na każdy plaster piersi kładziemy po 4 szt. fasolki, zawijamy w roladkę a następnie wszystko zawijamy w plaster szynki serrano i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowane roladki polewamy sosem musztardowo-miodowym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladki, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy kolejne 10 minut. Roladki można podać z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw, polecam :)
Smacznego !!!
Na ogół fasolkę zapiekam z serem, ale roladki wyglądają pysznie. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTo była moja pierwsza próba z fasolką przygotowaną w ten sposób i okazało się to strzałem w 10 :) Polecam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń