Tarta ze szpinakiem i serem feta :)

Przepyszna tarta ze szpinakiem i serem feta to alternatywa dla naszych polskich mięsnych i tłustych dań. Bardzo prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna, polecam :)

Składniki:

- szpinak w liściach lub mrożony
- kostka sera feta
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- pomidor
- śmietana 18%

Ciasto na tartę:

         Ciasto na tartę przygotowujemy z 2 szklanek mąki, 2 żółtek, 2 łyżek śmietany, szczypty soli i 2 łyżek masła. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na ciasto. Ciasto wkładamy na pół godziny lub godzinę do lodówki, następnie nakładamy na formę do tarty i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy :)

Farsz do tarty:

         Rozgrzewamy patelnie z oliwą, dodajemy czosnek i rumienimy chwilkę, następnie dodajemy świeży szpinak, odrobinę soli i pieprzy i dusimy około 10 minut. Wyjmujemy wszystko do miski i czekamy aż ostygnie, następnie dodajemy szczyptę soli, pieprzu, ser feta pokrojony w kostkę, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 jajka i wszystko mieszamy.

Przygotowanie tarty:

          Na ostygnięte ciasto nakładamy przygotowany farsz ze szpinaku i sera feta, na wierzch nakładamy kilka plasterków pomidora i całość zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, studzimy, kroimy i zajadamy się do syta ;) Tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, polecam :) 






















Smacznego!!!

Komentarze