Pesto ze szpinaku :)

        Pesto ze szpinaku jest to zielony sos, którego głównym składnikiem jest szpinak. Można je wykorzystać jako sos do makaronów, składnik sałatki, dodatek do zupy, dip lub jako pastę do smarowania kanapek. Bardzo proste w przygotowaniu, zdrowe i niesamowicie aromatyczne, polecam :)

Składniki:
  • Szpinak w liściach, około 2/3 szklanek
  • pół szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • garść orzechów włoskich lub nerkowców
  • starty żółty ser lub parmezan
  • opcjonalnie ziarna słonecznika i bazylia

Przygotowanie:

     Do blendera wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek, orzechy i doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. Następnie dodajemy liście szpinaku i blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żółty ser, miksujemy wszystko razem, jeśli pesto jest za gęste możemy dodać oliwy i doprawić jeszcze raz do smaku. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i używamy wedle uznania (w lodówce można przechowywać do 6 dni), polecam :)








Smacznego!!!


Komentarze