Delikatna, smaczna, łatwa w przygotowaniu i pożywna zupa krem z cukinii z kremowym, śmietankowym serkiem topionym to idealny pomysł na wiosenne danie, polecam :)
Składniki:
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- serek topiony śmietankowy lub serek mascarpone
- bulion z warzyw (seler, por, pietruszka korzeń i zielona, marchew) około 1 litra
- cebula
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Warzywa na bulion myjemy, obieramy i gotujemy wywar. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami oliwy. Cukinie kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli, dusimy podlewając bulionem około 15 minut. Następnie zawartość patelni wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości. Całość miksujemy w blenderze na gładką masę, podgrzewamy, dodajemy serek topiony i często mieszamy do momentu rozpuszczenia się serka. Nakładamy do miseczek, można dodać łyżeczkę śmietany, kiełki i groszek ptysiowy. Zupka jest bardzo delikatna w smaku, lekka i jednocześnie bardzo pożywna. Do zupki na drugie danie polecam wspaniałą sałatkę z pieczonych buraków, przepis pojawi się jeszcze w tym tygodniu, więc zaglądajcie do mnie :)
Smacznego i zapraszam po przepis na sałatkę z pieczonych buraków :)
Komentarze
Prześlij komentarz