Sałatka z pieczonych buraków z kaszą jaglaną i serem feta :)

       Takiej pysznej sałatki nie jadłam jeszcze nigdy w życiu. Wystarczy ją doprawić odrobiną soli i pieprzu, ponieważ wszystkie składniki w połączeniu zachwycają kubki smakowe i zapewniają "kulinarny odjazd" ;) Poniżej przepis i zdjęcia, korzystajcie.


Składniki dla 3/4 osób:

  • około 6 średniej wielkości buraków upieczonych w piekarniku
  • ser feta
  • rukola
  • roszponka
  • kasza jaglana
  • prażone pestki słonecznika i dyni
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

   Buraczki myjemy i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 2 godziny. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Ser kroimy w kostkę, ziarna prażymy na suchej patelni, kaszę gotujemy i studzimy. Składniki nakładamy na talerz warstwami. Na rukolę i roszponkę nakładamy kilka łyżek kaszy jaglanej następnie plastry buraków, posypujemy solą i pieprzem, polewamy kilkoma łyżkami oliwy. Na wierzch nakładamy pokrojony w kostki ser feta, posypujemy sałatkę uprażonymi pestkami dyni i zajadamy z grzankami czosnkowymi, rewelacja :)
















Smacznego i korzystajcie też z przepisu na zupę krem z cukinii ;)

Komentarze