Roladki z mięsa mielonego faszerowane serem, cukinią i czarną fasolą to sposób na inne niż tradycyjne kotlety mielone, polecam na obiad :)
Składniki dla 4 osób:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2,3 jajka
- kilka plastrów żółtego sera
- kawałek cukinii
- czarna fasola (może być biała lub czerwona)
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- oliwa
- namoczona w wodzie czerstwa bułka
- bułka tarta
- folia aluminiowa
- pietruszka
Przygotowanie:
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy rozmoczoną bułkę, jajko, pokrojoną drobno cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i pietruszkę zieloną i mieszamy wszystko dokładnie. Następnie nakładamy porcję mięsa na folię aluminiową, na środek nakładami kilka pasków sera żółtego, trochę fasoli i kilka paseczków cukinii. Owijamy farsz dokładnie i formujemy roladki, które następnie szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane roladki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy z wrzątku, studzimy a następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Gorące roladki podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam je z kaszą orkiszową i sałatką z ogórka i pomidora ze śmietaną i koperkiem, polecam :)
Komentarze
Prześlij komentarz