Roladki z kurczaka z serem i szynką szwarcwaldzką :)


               Dzisiejsza propozycja to danie obiadowe smaczne i kolorowe, roladki z kurczaka z serkiem topionym i serem zapiekane w szynce szwalcwaldzkiej i podane z ryżem szafranowym i sałatką ze świeżych warzyw, polecam :)


Składniki dla 4 osób:

  • filet podwójny z kurczaka lub filet z indyka
  • 8,10 plasterków szynki szwalcwaldzkiej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • kilka plasterków sera żółtego
  • pół kostki serka topionego

Sałatka:

  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • cukinia
  • cebula czerwona
  • papryka czerwona
  • kiełki 
  • ziarno słonecznika
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • ostropest plamisty
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Przygotowanie:

          Filety z kurczaka dzielimy na cztery większe kawałki, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek nakładamy ser żółty lub ser topiony, zawijamy a następnie szczelnie owijamy plastrami szynki szwalcwaldzkiej. Przygotowane roladki wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, polewamy lekko oliwą lub masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. 

         Przed przygotowaniem sałatki warzywa myjemy :) Do rukoli dodajemy pokrojoną na drobne kawałki cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone pomidorki koktajlowe, cukinię i paprykę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, ostropestem i ziołami prowansalskimi. Na końcu dodajemy kiełki, oliwę i uprażone ziarna słonecznika. Gotowe roladki możemy podać z kolorowym ryżem, u mnie jest to ryż gotowany z szafranem, jednak jeśli nie mamy szafranu możemy w tym celu użyć kurkumy lub curry. Dajcie znak jak Wam wyszło i czy smakowało ;)














Smacznego :D

Komentarze