Dzisiejsza propozycja to danie obiadowe smaczne i kolorowe, roladki z kurczaka z serkiem topionym i serem zapiekane w szynce szwalcwaldzkiej i podane z ryżem szafranowym i sałatką ze świeżych warzyw, polecam :)
Składniki dla 4 osób:
- filet podwójny z kurczaka lub filet z indyka
- 8,10 plasterków szynki szwalcwaldzkiej
- oliwa
- sól
- pieprz
- kilka plasterków sera żółtego
- pół kostki serka topionego
Sałatka:
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- cukinia
- cebula czerwona
- papryka czerwona
- kiełki
- ziarno słonecznika
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- bazylia
- ostropest plamisty
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Filety z kurczaka dzielimy na cztery większe kawałki, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek nakładamy ser żółty lub ser topiony, zawijamy a następnie szczelnie owijamy plastrami szynki szwalcwaldzkiej. Przygotowane roladki wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, polewamy lekko oliwą lub masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Przed przygotowaniem sałatki warzywa myjemy :) Do rukoli dodajemy pokrojoną na drobne kawałki cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone pomidorki koktajlowe, cukinię i paprykę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, ostropestem i ziołami prowansalskimi. Na końcu dodajemy kiełki, oliwę i uprażone ziarna słonecznika. Gotowe roladki możemy podać z kolorowym ryżem, u mnie jest to ryż gotowany z szafranem, jednak jeśli nie mamy szafranu możemy w tym celu użyć kurkumy lub curry. Dajcie znak jak Wam wyszło i czy smakowało ;)
Smacznego :D
Komentarze
Prześlij komentarz