Na przekąskę, drugie śniadanie czy jako alternatywę dla słodyczy polecam Wam bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu babeczki amarantusowe, dzieci je uwielbiają :) Ważne jest również to, że takie babeczki amarantusowe są źródłem wielu witamin. 100 gram amarantusa zawiera 65 g węglowodanów, 17 g białka i 7,5 g tłuszczu, przy czym są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. W swoim składzie nasiona amarantusa zawierają błonnik, antyoksydanty, w tym skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania w ten pierwiastek, czyli więcej niż w przypadku szpinaku czy czekolady), żelazo, miedź, fosfor oraz witaminy (głównie E i B). Do przygotowania babeczek potrzebujemy tylko kilku składników, proces przygotowanie jest ekspresowy a po 15 minutach pieczenia mamy już gotowe do schrupania, pyszne babeczki.
Składniki na 8 babeczek:
- 2 jajka
- około 100 gram amarantusa ekspandowanego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cukru waniliowego (nie mylić z cukrem wanilinowym)
- pół łyżeczki cukru, cukru brązowego lub ksylitolu
- opcjonalnie ziarna słonecznika, dyni
- opcjonalnie owoce suszone jak rodzynki, jabłka, morele itp.
- opcjonalnie kawałki czekolady
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy, następnie dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier, mieszamy wszystko dokładnie. Do masy jajecznej wsypujemy amarantus ekspandowany i mieszamy do uzyskania gęstej masy. Do masy możemy dodać ziarna, suszone owoce lub kawałki czekolady. Następnie przygotowaną masę nakładamy łyżką do foremek na muffiny i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut i gotowe :)
Smacznego :D
Komentarze
Prześlij komentarz