Ryba po grecku :)


         Piątek, piąteczek, piątunio i rybka po grecku :) Danie znane, więc rozpisywać się nie będę, poniżej znajdziecie listę składników i sposób przygotowania tego prostego dania w formie opisu i zdjęć, polecam ;)

Składniki na 3,4 osoby:


  • rybka świeża lub mrożona (morszczuk, dorsz, mintaj lub sola)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki korzeń
  • mały seler
  • 2 duże cebule
  • przecier lub koncentrat pomidorowy
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • szklanka wody
  • pół łyżeczki cukru
  • cytryna
  • mąka do panierowania

Sposób przygotowania:

          Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Rybkę kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i panierujemy w mące. Starte warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, podsmażamy, dusimy pod przykryciem około 10 minut i wrzucamy do garnka. Cebulę podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru i wrzucamy do garnka z warzywami. Całość zalewamy wodą, dodajemy przecier lub koncentrat pomidorowy, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż warzywa zmiękną. Rybkę smażymy na patelni z obu stron. Na talerz nakładamy warzywa i rybkę naprzemiennie, smakuje wyśmienicie :)
















Smacznego :D

Komentarze