Piątek, piąteczek, piątunio i rybka po grecku :) Danie znane, więc rozpisywać się nie będę, poniżej znajdziecie listę składników i sposób przygotowania tego prostego dania w formie opisu i zdjęć, polecam ;)
Składniki na 3,4 osoby:
- rybka świeża lub mrożona (morszczuk, dorsz, mintaj lub sola)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki korzeń
- mały seler
- 2 duże cebule
- przecier lub koncentrat pomidorowy
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- pieprz
- sól
- oliwa
- szklanka wody
- pół łyżeczki cukru
- cytryna
- mąka do panierowania
Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Rybkę kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i panierujemy w mące. Starte warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, podsmażamy, dusimy pod przykryciem około 10 minut i wrzucamy do garnka. Cebulę podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru i wrzucamy do garnka z warzywami. Całość zalewamy wodą, dodajemy przecier lub koncentrat pomidorowy, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż warzywa zmiękną. Rybkę smażymy na patelni z obu stron. Na talerz nakładamy warzywa i rybkę naprzemiennie, smakuje wyśmienicie :)
Smacznego :D
Komentarze
Prześlij komentarz