Domowe hamburgery z mozzarellą, pomidorem i bazylią :)

           Gdy najdzie Cię ochota na posiłek w stylu fast-food, polecam domowej roboty hamburgery faszerowane mozzarellą, pomidorami i bazylią :) 

Składniki:

- około 700 g mięsa mielonego
- 6 bułek 
- kulka sera mozzarella
- kilka liści sałaty
- pomidory
- 2 jajka
- bułka tarta
- bazylia (najlepiej świeża, ja użyłam suszonej)
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- majeranek
- pietruszka zielona suszona
- sól
- pieprz
- kilka plasterków sera żółtego
- oliwa

Przygotowanie:

              Na początku przygotowujemy kotleciki z farszem. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, pietruszkę, majeranek i wszystko ze sobą mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 min a w tym czasie kroimy pomidory i mozzarellę w kostkę. Z mięsa formujemy 2 plastry hambugera, na 1 z nich nakładamy ser mozzarella, pomidory, bazylię i przykrywamy wszystko 2 plastrem formując gotowego kotleta do smażenia. Na patelni z rozgrzaną oliwą smażymy na wolnym ogniu nasze kotlety z obu stron, podsmażone przekładamy na blachę. Po usmażeniu wszystkich kotletów, wkładamy je na blasze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 10 min. Kiedy kotlety mamy gotowe, podgrzewamy bułki do hamburgerów, nakładamy sałatę, kotleta i ser żółty. Hamburgery zajadamy z ulubionymi dodatkami i sosami, polecam :)


















Smacznego !!!

Komentarze