Zupa marchewkowa z imbirem :)

Wakacje się skończyły czas wracać do pracy i do gotowania:) W związku z tym, że pogoda nas nie rozpieszcza i robi się coraz zimniej polecam wam rozgrzewającą zupę marchewkową z imbirem, idealną na chłodne dni. Ta delikatna zupka o aksamitnej konsystencji, to idealne połączenie słodko-ostrego smaku, polecam. 

Składniki zupy:

- około 0,7 kg marchewki
- cebula
- ząbek czosnku
- mały kawałek imbiru
- śmietana
- sól
- pieprz
- 1 l bulionu

Przygotowanie:

Bulion, jak zwykle przygotowujemy gotując wywar z warzyw i przypraw (por, seler, pietruszka zielona i korzeń, cebula, czosnek, marchew, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz). Marchew myjemy, obieramy i kroimy na plasterki, cebulę siekamy. Imbir myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kolejno cebulę, imbir i marchewkę kilkanaście minut. Następnie zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym bulionem i gotujemy aż marchew zmięknie ;) Na koniec zawartość garnka miksujemy blenderem, dodajemy 2 łyżki śmietany, doprawiamy, mieszamy, podgrzewamy i nakładamy do miseczek. Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, świeżym pieczywem lub bez dodatków, polecam :)














Smacznego !!!

Komentarze