Ziemniaczki pieczone z wędzonym łososiem i serem :)

W jednym z postów możecie znaleźć przepis na pieczone ziemniaczki "hasselback", w tym poście pokażę wam jak zmodyfikowałam ten przepis zapiekając ziemniaki z łososiem wędzonym i serem. Polecam również kombinacje z szynką parmeńską, warzywami lub ulubionymi dodatkami. Ziemniaki przygotowane w ten sposób podajemy jedynie z sałatką, w tym przypadku z roszponki, rucoli i pomidorków koktajlowych. Jest to jedno z tych dań, które wymagają więcej czasu i pracy, ale dla końcowego efektu warto, polecam :)

Składniki:

- kilka młodych ziemniaków
- plasterki sera żółtego
- łosoś wędzony
- masło
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
- czosnek
- roszponka
- rucola
- pomidorki koktajlowe
- pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, nacinamy tak aby nie przeciąć ziemniaka. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek i oliwę, możemy również dodać szczyptę pieprzu. Ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy obficie rozgrzanym tłuszczem i lekko posypujemy solą gruboziarnistą (nie dodajemy dużo, ponieważ łosoś sam w sobie jest słony). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 35 minut, po tym czasie wyjmujemy ziemniaki, czekamy aż trochę przestygną i faszerujemy je łososiem. Ponownie zapiekamy w piekarniku 35 minut. Następnie wyjmujemy ziemniaki, faszerujemy i obkładamy plasterkami sera. Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści, wyjmujemy delikatnie na talerz przykryty ręcznikiem papierowym i odsączamy z tłuszczu. Podajemy z sałatką z roszponki, rucoli i pomidorków koktajlowych z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. 

Uwaga: Czas pieczenia ziemniaków uzależniony jest od ich wielkości, średniej wielkości ziemniaki zapiekamy około 1h i 15 minut.














Smacznego !!!

Komentarze