Moja propozycja na wyjątkowy obiad dla wyjątkowego gościa? Tarta ze szpinakiem, cukinią i wędzonym boczkiem, zapiekana z mozzarellą :)
Składniki ciasta:
- pół kostki masła
- jajko
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3-4 łyżki zimnej wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, masło pokrojone w kostkę i jajko ugniatamy razem, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy kilka łyżek zimnej wody, mąkę i ponownie ugniatamy. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, w tym czasie przygotowujemy farsz do tarty. Po przygotowaniu farszu, czekając aż przestygnie wykładamy ciastem formę do tarty, spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, zapiekając ciasto 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika i przed nałożeniem farszu, podpieczone ciasto studzimy.
Farsz do tarty:
- szpinak (świeży lub mrożony)
- mozzarella
- mała cukinia
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- oliwa
- jajko
- 1/2 szklanki wody
- boczek wędzony
- śmietana
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy cukinię i lekko dusimy. Następnie dodajemy szpinak, dusimy kilkanaście minut, dodajemy łyżkę lub dwie śmietany, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy kolejne kilka minut :) Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony w kostkę boczek wędzony i podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy farsz z ognia i studzimy. Po wystudzeniu nakładamy farsz do podpieczonego wcześniej ciasta, polewamy jajkiem zmieszanym z wodą, na wierzch układamy plastry mozzarelli i zapiekamy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tartę podałam z pomidorkami koktajlowymi, polecam również sałatki ze świeżych warzyw.
Smacznego !!!
Składniki ciasta:
- pół kostki masła
- jajko
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3-4 łyżki zimnej wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, masło pokrojone w kostkę i jajko ugniatamy razem, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy kilka łyżek zimnej wody, mąkę i ponownie ugniatamy. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, w tym czasie przygotowujemy farsz do tarty. Po przygotowaniu farszu, czekając aż przestygnie wykładamy ciastem formę do tarty, spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, zapiekając ciasto 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika i przed nałożeniem farszu, podpieczone ciasto studzimy.
Farsz do tarty:
- szpinak (świeży lub mrożony)
- mozzarella
- mała cukinia
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- oliwa
- jajko
- 1/2 szklanki wody
- boczek wędzony
- śmietana
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy cukinię i lekko dusimy. Następnie dodajemy szpinak, dusimy kilkanaście minut, dodajemy łyżkę lub dwie śmietany, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy kolejne kilka minut :) Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony w kostkę boczek wędzony i podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy farsz z ognia i studzimy. Po wystudzeniu nakładamy farsz do podpieczonego wcześniej ciasta, polewamy jajkiem zmieszanym z wodą, na wierzch układamy plastry mozzarelli i zapiekamy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tartę podałam z pomidorkami koktajlowymi, polecam również sałatki ze świeżych warzyw.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz