Tarta ze szpinakiem, cukinią i wędzonym boczkiem zapiekana z mozzarellą :)

Moja propozycja na wyjątkowy obiad dla wyjątkowego gościa? Tarta ze szpinakiem, cukinią i wędzonym boczkiem, zapiekana z mozzarellą :) 

Składniki ciasta:

- pół kostki masła
- jajko
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3-4 łyżki zimnej wody
- sól
- pieprz

Przygotowanie ciasta:

Mąkę, masło pokrojone w kostkę i jajko ugniatamy razem, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy kilka łyżek zimnej wody, mąkę i ponownie ugniatamy. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, w tym czasie przygotowujemy farsz do tarty. Po przygotowaniu farszu, czekając aż przestygnie wykładamy ciastem formę do tarty, spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, zapiekając ciasto 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika i przed nałożeniem farszu, podpieczone ciasto studzimy.

Farsz do tarty:

- szpinak (świeży lub mrożony)
- mozzarella
- mała cukinia
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- oliwa
- jajko
- 1/2 szklanki wody
- boczek wędzony
- śmietana

 Przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy cukinię i lekko dusimy. Następnie dodajemy szpinak, dusimy kilkanaście minut, dodajemy łyżkę lub dwie śmietany, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy kolejne kilka minut :) Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony w kostkę boczek wędzony i podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy farsz z ognia i studzimy. Po wystudzeniu nakładamy farsz do podpieczonego wcześniej ciasta, polewamy jajkiem zmieszanym z wodą, na wierzch układamy plastry mozzarelli i zapiekamy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tartę podałam z pomidorkami koktajlowymi, polecam również sałatki ze świeżych warzyw.


























Smacznego !!!

Komentarze