Polędwiczki w sosie gorgonzola z ziemniakami pieczonymi "hasselback" :)

W związku z tym, że polędwiczki w różnej postaci są lubiane przez moją rodzinę, przygotowałam je tym razem z sosem gorgonzola. Do polędwiczek przygotowałam ziemniaczki pieczone "hasselback" lub znane jako ziemniaczki po amerykańsku i mix sałat z pomidorkami koktajlowymi. Całość prezentowała się znakomicie a jeszcze lepiej smakowała. Cały obiad został pochłonięty w przeciągu 15 minut, polecam :)

Obiad dla 3 osób: 

- polędwiczki wieprzowe, około 500 g
- oliwa z oliwek
- kilka posiekanych ząbków czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku w całości
- listek laurowy

Przygotowanie:

Polędwiczki myjemy i kroimy na plastry o grubości około 2 cm, delikatnie rozbijamy każdy kawałek. Z oliwy z oliwek, czosnku, soli, pieprzu i ziół prowansalskich przygotowujemy marynatę. Polędwiczki obtaczamy w marynacie lub smarujemy marynatą z obu stron i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie smażymy i dusimy na patelni z dodatkiem 2 ząbków czosnku i liścia laurowego. Polędwiczki podsmażamy często obracając przez kilkanaście minut do uzyskania miękkości po czym wykładamy na talerz, polewamy sosem gorgonzola i gotowe.

Sos gorgonzola:

- 1 i 1/2 szklanki mleka
- ser gorgonzola, około 800 g
- łyżka mąki
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, dodajemy ser gorgonzola i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się sera. Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji sosu (możemy dodać łyżkę mąki aby sos zagęścić), doprawiamy solą, pieprzem i gotowe. 

Ziemniaki "hasselback"

- 8 ziemniaków średniej wielkości
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- kilka łyżek masła
- sól gruboziarnista

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy szczoteczką, każdego z nich nacinamy uważając aby nie przekroić całkowicie. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę i podgrzewamy. Następnie wkładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego a tym sosem polewamy dokładnie wszystkie ziemniaki. Na koniec każdego ziemniaka posypujemy z wierzchu solą gruboziarnistą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i zapiekamy ponad 1 godzinę (moje ziemniaczki były gotowe po 1 h i 15 min), w międzyczasie możemy polać dodatkowo ziemniaki masłem. Tak przygotowane ziemniaki okazały się być strzałem w 10 i pozostaną już na stałe w moim jadłospisie. Środek jest mięciutki, nasiąknięty masłem, solą i oliwą a skórka chrupiąca i podpieczona, mniamm :) Mam już nawet pomysł na modyfikację tego przepisu tak, aby same ziemniaczki mogły stanowić pełnowartościowe danie obiadowe ale to wkrótce, tymczasem zapraszam do wypróbowania tej wersji ziemniaków.

Całe danie uświetniła delikatna sałatka z kilku rodzajów sałat (w tym rucoli), z pomidorkami koktajlowymi, posiekaną bazylią, oliwą z oliwek, doprawiona solą i pieprzem. Całość smakowała wyśmienicie więc z pewnością przygotuję to danie jeszcze wiele razy, wam również polecam :)



























Smacznego !!!

* Wszystkie zdjęcia umieszczone na tej stronie są wyłącznie moją własnością. 
Kopiowanie ich jest łamaniem praw autorskich!!!


http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083

Komentarze