Placuszki z serka wiejskiego ze śmietaną i dżemem wiśniowym :)

Tym razem miałam ochotę na coś słodkiego i niebanalnego, zrobiłam więc pyszne placuszki z serka wiejskiego podane ze śmietaną i dżemem wiśniowym, mniammm :) Placuszki są bardzo łatwe w przygotowaniu, można je podawać na śniadanie, jako obiad dla małych łasuchów lub słodki podwieczorek, polecam :)

Składniki:

- opakowanie serka wiejskiego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- śmietana kremówka 30%
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- jajko
- śmietana 18%
- dżem wiśniowy

Przygotowanie:

Serek wiejski przekładamy do większej miseczki, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy cukier, mieszamy, jajko, śmietanę kremówkę i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia (masa serowa powinna mieć taką kosystencję aby można było nakładać placuszki łyżką na patelnię). Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżką formujemy placuszki. Podpiekamy na średnim ogniu z obu stron, delikatnie przewracając. W tym przypadku placuszki podajemy ze śmietaną i dżemem wiśniowym. Można je również doprawić cynamonem, dodać jabłka i podawać z cukrem pudrem. Świetnym deserem dla dzieci będą placuszki podane z bitą śmietaną i ulubionymi owocami lub nutellą :)

















Smacznego !!!

Komentarze