Penne zapiekane z kurczakiem, sosem serowym i pieczarkami :)

Jeśli na bieżąco śledzicie moje przepisy może zostało wam trochę zupy serowej, z której można zrobić sos do mojej dzisiejszej propozycji obiadowej :) Jeśli nie, możecie w prosty sposób przygotować sos serowy korzystając z dowolnego przepisu lub mojego przepisu na zupę serową, zmniejszając ilość składników zupy i bardziej ją zagęszczając. Po przygotowaniu sosu serowego możecie zająć się przygotowaniem makaronu penne zapiekanego z kurczakiem, pieczarkami i sosem serowym, polecam :)

Składniki:

- makaron penne
- pieczarki
- sos serowy
- pierś kurczaka
- śmietana
- ser tarty lub drobno pokrojony
- parmezan
- cebula
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Po przygotowaniu sosu serowego szklimy na patelni cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę i doprawione solą i pieprzem piersi kurczaka i podsmażamy na złoty kolor. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, schładzamy zimną wodą i odstawiamy. Do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego oliwą z oliwek nalewamy trochę sosu serowego a na sos nakładamy ugotowany i ostudzony makaron penne. Makaron polewamy ponownie pozostałym sosem serowym, posypujemy startym lub posiekanym serem i nakładamy warstwę podsmażonego kurczaka. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki doprawiając je lekko solą i pieprzem a następnie tworzymy z nich kolejną warstwę zapiekanki. Całość możemy dodatkowo polać odrobiną śmietany i posypać startym parmezanem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Podajemy z sałatką ze świeżej rucoli i pomidorków koktajlowych, doprawioną oliwą z oliwek, solą i pierzem, polecam :)





















Smacznego !!!

Komentarze