Lasagne ze szpinakiem i serem feta :)

Kolejna propozycja na pyszne lasagne, tym razem ze szpinakiem i serem feta. Przygotowanie tej potrawy jest trochę czasochłonne, ale warto spędzić więcej czasu w kuchni dla efektu końcowego. Lasagne można zapiekać w średniej wielkości formie do pieczenia, ja jednak ze względu na doświadczenie zalecałabym zapiekać osobne porcje w małych foremkach lub półmiskach żaroodpornych.

Składniki:

- makaron lasagne
- opakowanie sera feta 
- szpinak świeży lub mrożony 
- mleko około 500 ml
- czosnek
- śmietana
- trzy łyżki masła
- trzy łyżki mąki
- gałka muszkatołowa mielona
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- dwa jajka

Zabawę z obiadem zaczynamy od przygotowania szpinaku, ja użyłam opakowania szpinaku mrożonego. Szpinak wrzucamy do garnka z podgrzaną oliwą i rozmrażamy często mieszając. Kiedy szpinak będzie rozmrożony, dodajemy kilka posiekanych ząbów czosnku (ja dodaję dużo czosnku, ponieważ go uwielbiam :) i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy szpinak kilkanaście minut, pod koniec duszenia dodajemy kilka łyżek śmietany i gotujemy jeszcze chwilę aż odparuje woda. Kiedy szpinak jest gotowy, nakładamy go do miseczki i odstawiamy.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu beszamelowego. Tak jak w poprzednim przepisie na lasagne najpierw rozpuszczamy masło, do masła dodajemy kilka łyżek mąki i mieszamy aby nie powstały grudki. Następnie wlewamy mleko, dodajemy 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podgrzewamy do uzyskania konsystencji śmietany. 

Kiedy szpinak i sos beszamelowy mamy przygotowane, smarujemy formę oliwą z oliwek i nakładamy pierwszą warstę makaronu. Makaron pokrywamy sosem beszamelowym, nakładamy warstwę szpinaku, posypujemy kawałkami sera feta i polewamy sosem. Nakładamy kolejną warstwę makaronu i postępujemy tak samo, sos, szpinak, feta, sos. Ostatnią warstę makaronu polewamy sosem beszamelowym i posypujemy wierzch kawałkami sera feta. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i zapiekamy około 45 minut. Ważne jest to aby zapiekać lasagne w przykrytej formie przez około 30 min a następnie zdejmując wieczko zapiekać kolejne 15 min. Dzięki temu środek będzie miękki a wierzch lekko chrupiący i zarumieniony, polecam :)


















Smacznego !!!

* Wszystkie zdjęcia umieszczone na tej stronie są wyłącznie moją własnością. 
Kopiowanie ich jest łamaniem praw autorskich!!!


http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083

Komentarze