Krem paprykowo - pomidorowy z serem feta i grzankami :)

Dzisiaj kolejna propozycja na pyszną i pożywną zupkę, czyli krem paprykowo - pomidorowy. Ze względu na brak wiosny, ciągły deszcz i niską temperaturę dodałam dużo ostrej papryki i chilli. Zupka wyszła bardzo sycąca i świetnie rozgrzewająca :)

Składniki:

- pomidory w puszce 
- oliwa z oliwek
- 2 pomidory
- papryka czerwona
- śmietana
- czosnek
- cebula
- bazylia
- ser feta
- grzanki

Przyprawy:

- sól
- pieprz
- bazylia
- chilli
- papryka ostra
- papryka słodka
- oregano
- majeranek
- tymianek

Przygotowanie:

Pomidory i paprykę kroimy na kawałki, czosnek, cebulkę i świeże listki bazyli siekamy. To wszystko wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i resztą przypraw. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i dusimy około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni. Tak przygotowane i podduszone warzywa wkładamy do blendera, dodajemy pomidory w puszce, łyżkę śmietany i miksujemy na gładką masę. Teraz możemy podgrzać zupkę i jeśli trzeba doprawić do smaku. Zupę podajemy z łyżeczką śmietany, kilkoma kawałkami sera feta i grzankami, polecam :)











Smacznego !!!

* Wszystkie zdjęcia umieszczone na tej stronie są wyłącznie moją własnością. 
Kopiowanie ich jest łamaniem praw autorskich!!!


http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083

Komentarze