Moja propozycja na przystawkę lub lekkie danie obiadowe, to fasolka zielona gotowana i podsmażana na maśle z dodatkiem siekanego czosnku, polana sosem gorgonzola, posypana serem żółtym i zapiekana w piekarniku, rewelacja :) Fasolkę można przygotować podsmażając ją na maśle z dodatkiem bułki tartej i zapiekać posypaną startym serem. Ze względu na to, że zostało mi trochę sosu gorgonzola a nie lubię marnować jedzenia, wykorzystałam go do fasolki, wyszło rewelacyjnie :)
Składniki:
- opakowanie fasolki mrożonej lub fasolka świeża
- starty ser
- sos gorgonzola (sposób przygotowania podany jest w przepisie na polędwiczki z tym sosem)
- 2 lub 3 łyżki masła
- posiekane 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie nie do miękkości, fasolka ma być chrupiąca, po ugotowaniu odsączamy z wody. Na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem posiekanego czosnku a następnie dodajemy ugotowaną fasolkę. Podsmażamy wszystko ze sobą mieszając przez kilka minut aby fasolka zamarynowała się w sosie maślano-czosnkowym, dodajemy troszkę soli i pieprzu. Następnie zawartość patelni wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem gorgonzola, posypujemy startym serem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do momentu aż ser się rozpuści, polecam :)
Smacznego :)
Składniki:
- opakowanie fasolki mrożonej lub fasolka świeża
- starty ser
- sos gorgonzola (sposób przygotowania podany jest w przepisie na polędwiczki z tym sosem)
- 2 lub 3 łyżki masła
- posiekane 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie nie do miękkości, fasolka ma być chrupiąca, po ugotowaniu odsączamy z wody. Na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem posiekanego czosnku a następnie dodajemy ugotowaną fasolkę. Podsmażamy wszystko ze sobą mieszając przez kilka minut aby fasolka zamarynowała się w sosie maślano-czosnkowym, dodajemy troszkę soli i pieprzu. Następnie zawartość patelni wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem gorgonzola, posypujemy startym serem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do momentu aż ser się rozpuści, polecam :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz