Zupa - krem z pomidorów z chilli i serem feta :)

Kilka miesięcy temu miałam przyjemność spróbować tej zupy w jednym z krakowskich barów, tak bardzo mi zasmakowała, że postanowiłam przyrządzić swoją wersję. Smak jest niesamowity, połączenie słodkawych pomidorów z delikatnym serem feta i ostrym chilli. 
"Niebo w gębie", polecam :)

Składniki:

- pomidory w puszce
- pomidorki koktajlowe
- bazylia
- cebula
- czosnek
- ser feta naturalny
- chilli (papryczka lub przyprawa)
- majeranek
- oregano
- sól
- pieprz
- oliwa

Przygotowanie:

Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na części, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do pomidorków dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, bazylię, odrobinę oliwy i przyprawy. Mieszamy wszystko ze sobą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Dusimy wszystko 15 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy pomidorki już zmiękną wrzucamy je do blendera, dodajemy kilka listków bazylii i pomidory w puszce. Miksujemy wszystko na gładką masę, przelewamy do małego garnka i podgrzewamy. Możemy dodać też odrobinę śmietany i dodatkowo przyprawić do smaku (dodajemy dużo chilli :). Kiedy krem jest już gorący nakładamy do miseczek, dodajemy kilka kostek sera feta, chrupiące grzanki, dekorujemy bazylią i można się zajadać do syta :)














Smacznego !!!

* Wszystkie zdjęcia umieszczone na tej stronie są wyłącznie moją własnością. 
Kopiowanie ich jest łamaniem praw autorskich!!!


http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083

Komentarze