Spaghetti z tuńczykiem i oliwkami :)

Dzisiaj polecam wam przepis na oryginalne spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i rucolą w sosie pomidorowym. 

Składniki:

- spaghetti
- sos pomidorowy
- tuńczyk
- cebula
- czosnek
- rucola
- oliwki (zielone lub czarne)
- ser tarty
- bazylia
- oregano
- tymianek
- sól
- pieprz
- śmietana
- oliwa

Makaron wstawiamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i oliwy z oliwek i gotujemy al dente. 

Sos pomidorowy:

- pomidory w puszce
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- tymianek 
- łyżka śmietany

Pomidory w puszce miksujemy w blenderze z przyprawami, łyżką śmietany i gotowe.

Dodatki do sosu:

Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy oliwki i tuńczyka i podsmażamy wszystko na patelni często mieszając. Po kilku minutach dodajemy posiekaną, świeżą rucolę i mieszamy z zawartością patelni. Tak przygotowane składniki dodajemy do gorącego sosu i dusimy na wolnym ogniu kilkanaście minut. Ugotowany makaron nakładamy na talerze, dodajemy przygotowany sos, posypujemy startym serem i obiad gotowy, polecam :)



















Smacznego !!!

* Wszystkie zdjęcia umieszczone na tej stronie są wyłącznie moją własnością. 
Kopiowanie ich jest łamaniem praw autorskich!!!


http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083

Komentarze