Poranna kawa według Pięciu Przemian :)

Kawa przyrządzona według Kuchni Pięciu Przemian ma inne działanie niż kawa sporządzana na sposób tradycyjny. Ma dobroczynne działanie na nasz organizm, przyspiesza przemianę materii, łagodzi bóle głowy, stymuluje pracę nerek, łagodzi napięcia przedmiesiączkowe, osusza i rozprasza śluz dlatego polecana jest przy przeziębieniach, katarze i kaszlu. Kawa gotowana jest bardzo łagodna, dozwolona dla osób z wrzodami żołądka, kawa ta nie przyspiesza bicia serca, nie pobudza też układu nerwowego. Gotowaną kawę zaleca się słodzić miodem, ponieważ cukier może spowodować zablokowanie pracy wątroby. Do takiej kawy nie dodajemy też mleka ani śmietanki, ponieważ utrudniają jej trawienie. Picie kawy sporządzonej w taki sposób działa odżywiająco i energetyzująco, równoważy energetycznie polecam serdecznie :)

Przepis:

- woda (1/2 litra lub litr)
- kawa (najlepiej 100% Arabica, 2-4 łyżki)
- cynamon 
- goździki (2-3 szt.)
- imbir
- sól
- cytryna
- miód

Przygotowanie:

W emaliowanym garnuszku gotujemy wodę, dodajemy szczyptę cynamonu i gotujemy 2 minuty. Następnie dodajemy szczyptę imbiru i goździki, gotujemy kolejne 2 minuty. Kolejną przyprawą, którą dodamy jest sól, wystarczy szczypta zmieszana z łyżką wody, dodajemi i gotujemy znowy przez 2 minuty. Dodajemy kilka kropel cytryny i gotujemy 2 minuty. Na koniec wsypujemy kawę i gotujemy 3-4 minuty, należy uważać aby kawa nam nie wykipiała. Odstawiamy na 2 minuty aby fusy opadły, nalewamy do filiżanek i słodzimy miodem, teraż można delektować się wspaniałym smakiem i aromatem. Po wypiciu kawy można ruszać w świat z mnóstwem dobrej energii :)










Smacznego !!!

* Wszystkie zdjęcia umieszczone na tej stronie są wyłącznie moją własnością. 
Kopiowanie ich jest łamaniem praw autorskich!!!


http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083

Komentarze