Naleśniki robi się łatwo i chyba większość wie jak :) Mimo wszystko polecam kilka różnych przepisów ze strony Kwestia Smaku http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/nalesniki/nalesniki.html
Składniki:
Farsz do naleśników:
- ząbek czosnku
- cebula
- pieczarki
- sól
- pieprz
- papryka czerwona mielona
- oregano
- bazylia
- oliwa z oliwek
Naleśniki możemy przygotować wcześniej lub równocześnie z przygotowywaniem farszu.
Dodatki do farszu przed zapiekaniem:
- ser żółty
- rucola
Sos:
- majonez lub jogurt naturalny
- posiekany czosnek
- rucola
- sól
- pieprz
Składniki:
Farsz do naleśników:
- ząbek czosnku
- cebula
- pieczarki
- sól
- pieprz
- papryka czerwona mielona
- oregano
- bazylia
- oliwa z oliwek
Naleśniki możemy przygotować wcześniej lub równocześnie z przygotowywaniem farszu.
Dodatki do farszu przed zapiekaniem:
- ser żółty
- rucola
Sos:
- majonez lub jogurt naturalny
- posiekany czosnek
- rucola
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
Ilość dodawanych składników proponuję dobierać wedle uznania, osobom zainteresowanym mogę podać optymalne proporcje :)
Przygotowanie:
Siekamy czosnek, cebulę i bazylię i dodajemy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy również pokrojone w kostkę pieczarki, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy wedle uznania, ja dodałam czerwonej, mielonej papryki słodkiej (jeśli ktoś woli pikantniejsze danie może dodać ostrej), oregano, soli i pieprzu. Wszystkie składniki podsmażamy razem często mieszając. Kiedy mamy już przygotowaną zawartość patelni możemy wyłożyć ją na naleśniki na 1/3 części każdego z nich. Na farsz nakładamy starty ser i świeżą rucolę, następnie zawijamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego (ja naczynie wyłożyłam dodatkowo folią aluminiową). Ułożone w naczyniu naleśniki posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika do czasu aż ser się rozpuści (temp. 180 stopni, ok 15 min), zapiekamy wedle uznania. Gotowe naleśniki wykładamy na talerz a wierzch smarujemy sosem, voila :D
Sos:
Ząbek czosnku siekamy, dodajemy łyżkę lub dwie (również wedle uznania w zależności od ilości naleśników) majonezu lub jogurtu naturalnego, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Po wymieszaniu dodajemy świeżą rucolę i łączymy składniki. Gotowe :D
Polecam !!! :D
Ilość dodawanych składników proponuję dobierać wedle uznania, osobom zainteresowanym mogę podać optymalne proporcje :)
Przygotowanie:
Siekamy czosnek, cebulę i bazylię i dodajemy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy również pokrojone w kostkę pieczarki, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy wedle uznania, ja dodałam czerwonej, mielonej papryki słodkiej (jeśli ktoś woli pikantniejsze danie może dodać ostrej), oregano, soli i pieprzu. Wszystkie składniki podsmażamy razem często mieszając. Kiedy mamy już przygotowaną zawartość patelni możemy wyłożyć ją na naleśniki na 1/3 części każdego z nich. Na farsz nakładamy starty ser i świeżą rucolę, następnie zawijamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego (ja naczynie wyłożyłam dodatkowo folią aluminiową). Ułożone w naczyniu naleśniki posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika do czasu aż ser się rozpuści (temp. 180 stopni, ok 15 min), zapiekamy wedle uznania. Gotowe naleśniki wykładamy na talerz a wierzch smarujemy sosem, voila :D
Sos:
Ząbek czosnku siekamy, dodajemy łyżkę lub dwie (również wedle uznania w zależności od ilości naleśników) majonezu lub jogurtu naturalnego, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Po wymieszaniu dodajemy świeżą rucolę i łączymy składniki. Gotowe :D
Polecam !!! :D
Komentarze
Prześlij komentarz