Naleśniki z farszem pieczarkowo - serowym z rucolą :)



Naleśniki robi się łatwo i chyba większość wie jak :) Mimo wszystko polecam kilka różnych przepisów ze strony Kwestia Smaku http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/nalesniki/nalesniki.html

Składniki:

Farsz do naleśników:

- ząbek czosnku
- cebula
- pieczarki
- sól
- pieprz
- papryka czerwona mielona
- oregano
- bazylia
- oliwa z oliwek

Naleśniki możemy przygotować wcześniej lub równocześnie z przygotowywaniem farszu.

Dodatki do farszu przed zapiekaniem:

- ser żółty
- rucola

Sos:

- majonez lub jogurt naturalny
- posiekany czosnek
- rucola
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku

Ilość dodawanych składników proponuję dobierać wedle uznania, osobom zainteresowanym mogę podać optymalne proporcje :)

Przygotowanie:

Siekamy czosnek, cebulę i bazylię i dodajemy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy również pokrojone w kostkę pieczarki, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy wedle uznania, ja dodałam czerwonej, mielonej papryki słodkiej (jeśli ktoś woli pikantniejsze danie może dodać ostrej), oregano, soli i pieprzu. Wszystkie składniki podsmażamy razem często mieszając. Kiedy mamy już przygotowaną zawartość patelni możemy wyłożyć ją na naleśniki na 1/3 części każdego z nich. Na farsz nakładamy starty ser i świeżą rucolę, następnie zawijamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego (ja naczynie wyłożyłam dodatkowo folią aluminiową). Ułożone w naczyniu naleśniki posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika do czasu aż ser się rozpuści (temp. 180 stopni, ok 15 min), zapiekamy wedle uznania. Gotowe naleśniki wykładamy na talerz a wierzch smarujemy sosem, voila :D

Sos:

Ząbek czosnku siekamy, dodajemy łyżkę lub dwie (również wedle uznania w zależności od ilości naleśników) majonezu lub jogurtu naturalnego, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Po wymieszaniu dodajemy świeżą rucolę i łączymy składniki. Gotowe :D

Polecam !!! :D














Smacznego ;)

Komentarze