Danie czwartku okazało się być daniem i dla smakoszy mięsa i dla seromianiaków, gyros z piersi kurczaka z sosem czosnkowym i panierowany ser mozzarella a to wszystko z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw, podane z ryżem :)
Gyros z kurczaka
Składniki:
- pierś z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- oliwa
Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i dokładnie wymieszać z oliwą połączoną z przyprawą do gyrosa. Odstawić do lodówki na około 30 minut.
Kiedy już jesteśmy gotowi do rozpoczęcia przygotowywania obiadu rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy paski kurczaka i smażymy na złoty kolor. Po nałożeniu na talerz oblewamy gyrosa sosem czosnkowym i możemy się delektować :)
Sos do gyrosa
Składniki:
- jogurt naturalny
- majonez
- czosnek
- sól
- pieprz
- bazylia
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, bazylię, mieszamy i gotowe.
Zapiekana mozzarella:
- ser mozzarella
- jajko
- bułka tarta
Mozzarellę odsączamy, kroimy na cztery kawałki, obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem szczypty soli a następnie w bułce tartej (ja panieruję ser dwukrotnie). Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy mozzarellę aż panierka się zarumieni.
Sałatka:
- sałata
- papryka czerwona
- ogórek
- pomidory
- cebula
- oliwa
- sól
- pieprz
Warzywa myjemy, kroimy, siekamy i mieszamy ze sobą. Dodajemy oliwy doprawiamy solą i pieprzem i sałatka gotowa.
Potrawę można podać w kilku wersjach w zależności od upodobań gości. Jako dodatek, oprócz ryżu można użyć frytek, tortilli lub zapakować gyrosa wraz z sałatką do bułki zwanej pita:)
- gyros z sosem, ryż i sałatka
- gyros z sosem, zapiekana mozzarella, ryż i sałatka
- zapiekana mozzarella, ryż i sałatka
Do wyboru do koloru, polecam :)
Smacznego !!!
P.S. Moja Mama była zachwycona ;)
* Wszystkie zdjęcia umieszczone na tej stronie są wyłącznie moją własnością.
Kopiowanie ich jest łamaniem praw autorskich!!!
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083
Gyros z kurczaka
Składniki:
- pierś z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- oliwa
Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i dokładnie wymieszać z oliwą połączoną z przyprawą do gyrosa. Odstawić do lodówki na około 30 minut.
Kiedy już jesteśmy gotowi do rozpoczęcia przygotowywania obiadu rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy paski kurczaka i smażymy na złoty kolor. Po nałożeniu na talerz oblewamy gyrosa sosem czosnkowym i możemy się delektować :)
Sos do gyrosa
Składniki:
- jogurt naturalny
- majonez
- czosnek
- sól
- pieprz
- bazylia
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, bazylię, mieszamy i gotowe.
Zapiekana mozzarella:
- ser mozzarella
- jajko
- bułka tarta
Mozzarellę odsączamy, kroimy na cztery kawałki, obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem szczypty soli a następnie w bułce tartej (ja panieruję ser dwukrotnie). Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy mozzarellę aż panierka się zarumieni.
Sałatka:
- sałata
- papryka czerwona
- ogórek
- pomidory
- cebula
- oliwa
- sól
- pieprz
Warzywa myjemy, kroimy, siekamy i mieszamy ze sobą. Dodajemy oliwy doprawiamy solą i pieprzem i sałatka gotowa.
Potrawę można podać w kilku wersjach w zależności od upodobań gości. Jako dodatek, oprócz ryżu można użyć frytek, tortilli lub zapakować gyrosa wraz z sałatką do bułki zwanej pita:)
- gyros z sosem, ryż i sałatka
- gyros z sosem, zapiekana mozzarella, ryż i sałatka
- zapiekana mozzarella, ryż i sałatka
Do wyboru do koloru, polecam :)
Smacznego !!!
P.S. Moja Mama była zachwycona ;)
* Wszystkie zdjęcia umieszczone na tej stronie są wyłącznie moją własnością.
Kopiowanie ich jest łamaniem praw autorskich!!!
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083
Komentarze
Prześlij komentarz