Dzisiaj proponuję wam lekką ale pożywną przystawkę, czyli pomidory faszerowane ryżem. Bardzo łatwo przygotowuje się tą przystawkę także serdecznie polecam spróbować.
Składniki:
- pomidory
- ryż ugotowany
- czosnek
- cebula
- szklanka bulionu
- posiekana roszponka
- starty ser
- sól
- pieprz
- jajko
Przygotowanie:
Na samym początku wstawiamy ryż do wrzątku i gotujemy do miękkości. Pomidorki myjemy i odcinamy góną część, środek wydrążamy i kroimy w kosteczkę, sok z pomidorów odlewamy do miseczki. Następnie przygotoujemy farsz - na patelni z odrobiną oliwy szklimy cebulę i czosnek, dodajemy ryż i wydrążoną zawartość pomidorów, podsmażamy. Kolejno dodajemy posiekaną roszponkę, sól i pieprz do smaku i na koniec jajko i podsmażamy aż uzyskamy jednolitą masę. Do farszu nie musimy dodawać jajka, wtedy farsz będzie bardziej sypki. Kiedy wszystko jest gotowe, nakładamy farsz do pomidorów, górę posypujemy stratym serem i wkładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlewamy bulion wymieszany z sokiem z pomidórów, tak aby nasze pomidory były przykryte do połowy i nakładamy odcięte wcześniej wierzchy. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut w temperaturze około 180 stopni. Należy uważać aby nie trzymać pomidorów za długo w piekarniku, bo mogą się rozpaść. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie nakładamy na talerze i już można się delektować, polecam serdecznie :)
Smacznego !!!
* Wszystkie zdjęcia umieszczone na tej stronie są wyłącznie moją własnością.
Kopiowanie ich jest łamaniem praw autorskich!!!
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083
Składniki:
- pomidory
- ryż ugotowany
- czosnek
- cebula
- szklanka bulionu
- posiekana roszponka
- starty ser
- sól
- pieprz
- jajko
Przygotowanie:
Na samym początku wstawiamy ryż do wrzątku i gotujemy do miękkości. Pomidorki myjemy i odcinamy góną część, środek wydrążamy i kroimy w kosteczkę, sok z pomidorów odlewamy do miseczki. Następnie przygotoujemy farsz - na patelni z odrobiną oliwy szklimy cebulę i czosnek, dodajemy ryż i wydrążoną zawartość pomidorów, podsmażamy. Kolejno dodajemy posiekaną roszponkę, sól i pieprz do smaku i na koniec jajko i podsmażamy aż uzyskamy jednolitą masę. Do farszu nie musimy dodawać jajka, wtedy farsz będzie bardziej sypki. Kiedy wszystko jest gotowe, nakładamy farsz do pomidorów, górę posypujemy stratym serem i wkładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlewamy bulion wymieszany z sokiem z pomidórów, tak aby nasze pomidory były przykryte do połowy i nakładamy odcięte wcześniej wierzchy. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut w temperaturze około 180 stopni. Należy uważać aby nie trzymać pomidorów za długo w piekarniku, bo mogą się rozpaść. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie nakładamy na talerze i już można się delektować, polecam serdecznie :)
Smacznego !!!
* Wszystkie zdjęcia umieszczone na tej stronie są wyłącznie moją własnością.
Kopiowanie ich jest łamaniem praw autorskich!!!
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083
Komentarze
Prześlij komentarz