Przyjaciół gotowanie :)


14.05.2013

Sushi made by Paweł :)

Dzisiejszy post dedykuję dobremu koledze, który za moją namową zgodził się zrobić sushi :) Uwielbiam sushi jednak nie miałam okazji przygotować tej potrawy samodzielnie. Dzięki wskazówkom Pawła wiem już jak krok po kroku przygotować to pyszne danie, polecam :)

Składniki:

- ryż do sushi
- sos do ryżu
- tuńczyk
- awokado
- pasta kawiorowa
- sezam
- szczypiorek
- ogórek zielony
- łosoś wędzony
- majonez
- paluszki krabowe
- algi prażone
- wasabi
- sos sojowy

Przygotowanie:

Ryż gotujemy, podczas gotowania dodajemy sosu do ryżu. Po ugotowaniu, ryż studzimy a w tym czasie kroimy awokado i łososia na paski. Kiedy ryż ostygnie rozkładamy algi, nakładamy ryż do połowy powierzchni. Następnie nakładamy wybrane składniki i zawijamy w rulon, dociskając dokładnie. Kroimy na kawałki i podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi :)

Możliwe zestawienia składników:

1. Pasek łososia wędzonego, majonez, szczypiorek, ogórek zielony i sezam.
2. Paluszki krabowe, pasta kawiorowa, sezam, szczypiorek.
3. Łosoś, majonez, awokado, szczypior, sezam.
4. Tuńczyk, ogórek, szczypiorek, majonez, łosoś, sezam.

Do sushi (w tym przypadku głównie maki) możemy użyć również innych składników w zależności od tego co lubimy. Zestawienia również są dowolne, przygotowanie trochę czasochłonne ale warto poczekać dla wspaniałego efektu końcowego. Ja nie mogłam się doczekać na gotowe danie, podjadałam więc w międzyczasie resztki :D Po wizycie u Pawła i przetestowaniu osobiście wykonanej przez niego potrawy, ogłaszam go mistrzem sushi :)

Dziękuję za możliwość uczestniczenia w przygotowaniach i poczęstunek :)








































Smacznego !!!

Komentarze